Het wordt eens tijd dat Terror Ted (Tedje) z’n eigen blog krijgt. Meestal gaat het over de grote mannen. Tedje verdient het om in de schijnwerpers te staan.
Zijn naam alleen al zorgt vaak voor enige hilariteit. Ach ja, what’s in a name… Gelukkig gedraagt hij zich niet naar zijn naam.
Ted is onze shetlander van nu ongeveer 16 jaar en inmiddels een jaartje of 8 bij ons. Meestal wordt hij trouwens uitgemaakt voor mini fjord. En ja, daar is weinig tegenin te brengen.
Met zijn looks weet hij iedereen om zijn hoef te winden…
Bij het coachen doet hij niet onder voor de andere (grote) paarden.
Aan de hand van een paar voorbeelden wil ik de kwaliteiten van Tedje laten zien.
Het eerste voorbeeld gaat over het coachen van jongeren (van 10 tot 16 jaar). Hiervoor zetten we Tedje veelvuldig in. Hij is toch wat minder indrukwekkend en handzamer dan de grote paarden. Ted is heel geschikt om aan de hand mee naar buiten te nemen. In het bos is het wat speelser en wat wil je nog meer als tegenover ons huis het bos begint. Er is een mooi pad dat we veel gebruiken. Het pad heeft wat kleine heuveltjes en er liggen wat omgevallen bomen. Bij ieder obstakel moet de coachee bedenken hoe hij/zij dat obstakel gaat nemen. Ted is dan wel klein maar behoorlijk eigenzinnig. Dus denken hij doet het wel, helaas…
Ted is een meester in het spiegelen. Ben jezelf enthousiast, dan is hij dat ook. Ben je dat niet dan laat hij dat ook duidelijk merken. Dit doet hij door o.a. een langzaam tempo aan te houden oftewel te sjokken, plotseling stil te gaan staan of de andere kant op lopen. Maar… heb je eenmaal zijn aandacht dan doet hij alles voor je.
Je ziet dat wanneer mensen gaan ontspannen, ze losser worden in hun lijf, lichter. Daardoor gaat Ted ook meer ontspannen en wordt hij actiever en enthousiaster. Het wordt dan een 2-eenheid. Deze verandering is super om te zien.
Meestal coachen we in de kudde. Ieder paard heeft zo zijn eigen rol en er ontstaan vaak spontane opstellingen. Het valt ons daarbij op dat Ted meestal staat voor jong / nieuw, samen met z’n grote vriend Junior. Door in een hoekje van de stal te gaan staan, geeft hij bijvoorbeeld aan of iemand zichzelf wel laat zien: ben je wie je bent, ben je zichtbaar. Op momenten dat iemand dan bij z’n gevoel komt (zichzelf laat zien), laat Ted z’n hoofd even zien. Afhankelijk van of degene bij z’n gevoel blijft, blijft hij in de stal of komt hij erbij. Onnodig te zeggen dat we dit altijd checken bij de coachee.
Ted is ook uitermate geschikt om parcoursen mee te lopen. Hij is natuurlijk heel wendbaar en handelbaar. Alleen… hij heeft ook zo z’n eigen ideeën daarover. De keren dat een coachee dacht, dat doe ik wel even, hm dan liep dat toch even anders. En dan heeft ook een shetlander behoorlijk wat kracht. Een enkele keer komt het voor dat hij de coachee totaal verrast en Ted plotseling bij de stallen staat. Een parcours kan heel goed werken bij leidinggevenden die voor de troepen uit lopen. Ze worden geconfronteerd met hoe dat overkomt en wat het doet met mensen.
Daarnaast wordt Ted ook individueel ingezet bij het coachen. De eerste reactie van volwassenen is vaak wat lacherig. Die is wel heel erg klein… Die kan ik wel hebben… Dus…
Dat valt even tegen. Als Ted iets niet wil, dan wil hij ook niet! Vragen we om een volgoefening te doen, en hij wil niet mee, is dat best lastig voor die persoon. De paarden hebben vrijwel nooit een halster om tijdens een sessie en de eerste vraag is dan vaak: hoe krijg ik ‘m mee? En dat is nu juist iets om zelf uit te vinden.
Het gaat ons niet om het goed uitvoeren van de opdracht, het gaat uiteraard om de interactie. Hoe ga je om met onverwachte zaken, hoe innovatief ben je. Ben je doelgericht of gaat het om de reis ernaar toe?
Het mooie is dat als iemand heel erg doelgericht is en je een parcours uitzet, degene meteen begint te denken hoe hij/zij dat zal gaan doen. Daarbij vergeten ze dat ze het samen moeten doen. Als ze dat door hebben, gaat een parcours lopen als vanzelf.
Ted is heel erg sensitief. De meeste mensen verwachten dat niet van een shetlander. Ted kan als geen ander aanvoelen wat je nodig hebt. Op momenten dat je bij je gevoel komt, zal hij meteen naast je staan. Je troosten als dat nodig is of je net dat zetje geven.
Na een sessie met Ted zijn de mensen vaak verbaasd dat zo’n kleine pony zoveel effect kan hebben.
Bovenstaande situaties zijn ervaringen uit een groot aantal sessies en geven niet de gehele sessie weer. Het zijn momentopnames. Een coachsessie bij ons is meer dan dit alleen.
Wil je meer weten over onze werkwijze of specifiek het werken met Ted? Neem dan contact met ons op via info@Farasi-Rafiki.nl.