Loopbaancoaching

SameChangeWanneer ga je naar een loopbaancoach?
Nou bijvoorbeeld bij (dreigend) ontslag of als je jezelf wil ontwikkelen of je wil een hele andere richting op. Ook stress en / of niet functioneren in je huidige werk kunnen een aanleiding zijn.
Wat de reden ook is voor een nieuw avontuur. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor de verwerking van het verlies van je huidige baan. Ja, ook als het je eigen keuze is. Dat wil namelijk niet altijd zeggen dat het dan makkelijker is: je vertrouwde omgeving, werk en collega’s verlaten voor een geheel nieuw avontuur, hoe aanlokkelijk ook.

Als je de beslissing eenmaal hebt genomen wordt het tijd om te kijken welke keuzes je hebt. Ga je op zoek naar een soortgelijke baan? Zo ja, heb je dan nog aanvullende opleidingen nodig zodat je ‘aantrekkelijker’ wordt voor de arbeidsmarkt? Of ben je al in het bezit van de benodigde papieren en ben je per direct beschikbaar?

Als je de overstap wil maken naar iets heel anders, wat heb je daar dan voor nodig?
Door dit allemaal op een rijtje te zetten, krijg je overzicht en kan je de nodige acties ondernemen.
De stappen hoeven natuurlijk niet allemaal na elkaar gezet te worden. De verschillende fases kunnen naast en door elkaar lopen. Een loopbaancoach kan je hierin begeleiden en daar waar nodig weer op het juiste spoor zetten.

WillemOok bij loopbaancoaching werken wij met de paarden. En dan doemt de vraag natuurlijk op: welke rol kan het paard hier in spelen?
De rol van het paard is niet anders dan bij het ‘gewone’ coachen met paarden. Hij is medecoach en fungeert als spiegel, motivator, spelpartner, rolmodel en als brug tussen de coachee en de coach.
De invloed van het paard tijdens het proces is onder andere beschreven in het onderzoek van Gien van den Enk uit 2013: “Het paard als helper bij loopbaanbegeleiding, kwalitatief onderzoek Systemische paardencoaching,” . Hierin wordt uitgelegd hoe het paard wordt ingezet bij systemisch coachen met paarden.
Bij systemische coaching kan het paard iets of iemand uit het systeem van de coachee representeren of fungeren als indicator van systeemdruk in de opstelling. (voor meer informatie over systemisch coachen met paarden: Bureau Wind, Ruud Knaapen).

In het onderzoek komt naar voren dat het systemisch coachen met paarden een nuttig onderdeel kan zijn van een loopbaantraject. het werkterrein
De ondervraagde deelnemers hebben aangegeven dat zij waardevolle inzichten hebben verkregen.
Het gebruik van paarden tijdens het traject is vooral bedoeld om inzicht te geven en is een start van waaruit verder gewerkt kan worden.
Het voordeel van het coachen met paarden is dat paarden reageren op de kleinste verandering in emotie bij de coachee, geen oordeel hebben en je accepteren zoals je bent. Kortom je mag jezelf zijn.

Er is in dit onderzoek alleen gekeken naar systemisch coachen. Het systemisch coachen met paarden heeft als beperking dat er geen representanten zijn die een situatie (letterlijk) kunnen verwoorden.

Bij het loopbaan coachen met paarden hoeft natuurlijk niet alleen op de systemische manier gewerkt te worden. De ‘gewone’ manier van het coachen met paarden geeft dezelfde inzichten. Uiteindelijk gaat het om de interactie van de coachee met het paard.

Zoals ook in het gewone coachen met de paarden is het heel erg belangrijk dat het gedrag van het paard op de juiste manier wordt geïnterpreteerd door de coach, vrij van oordeel en dat er geen aannames worden gedaan. De coach is slechts begeleider van het proces en geen onderdeel.
Aan de hand van de inzichten die het werken met het paard hebben opgeleverd, wofront werkboekrdt samen met de coachee een plan opgesteld welke stappen er verder kunnen worden genomen. Hiervoor gebruiken we ons Werkboek Loopbaancoaching, aangepast op de persoonlijke situatie van de coachee. De doelen en inzichten worden daarin verwerkt en kunnen, indien nodig, gaandeweg worden bijgesteld. Eventueel ondersteund door een beroepskeuze- of persoonlijkheidstest.

Uiteraard is dit mede afhankelijk van wat de coachee wil en wat zijn of haar mogelijkheden zijn.
Wilt u weten wat het voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *