Wat is leiderschap?
Een van de definities is:
Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste.
Wat zijn de overeenkomsten tussen een kudde paarden en een team bij een bedrijf?
Beiden moeten samenwerken om te kunnen ‘overleven’.
Herken de leider.
Soms denk je te weten wie de leider is. Gewoon degene die het meest en drukst aanwezig is, degene die de meeste taken uitdeelt. Zou je denken, toch?
Het kan maar kijk eens hoe dat in een kudde paarden gaat. Is het paard die het meest aanwezig is, de leider?
Of is het degene die het op een afstandje allemaal bekijkt de leider?
Kijk nog eens goed. Wie is de leider?
Waar moet een goede leider aan voldoen?
Is het iemand die al aan het begin van de afdeling begint te roepen wat er allemaal moet gebeuren? Of is het iemand die hier en daar een opmerking plaatst en op die manier mensen aan het werk zet. Die mensen motiveert om dingen te doen door ze laten inzien wat het voor hen betekent als ze bepaalde activiteiten oppakken?
Is het degene die voorop loopt, voor de troepen uit, of degene die achteraan de boel bij elkaar houdt?
Hoe zit dat in de kudde?
Ten eerste moet je weten hoe dat zit in een kudde. Er is niet 1 leider. Er is een leidmerrie en een beschermhengst. Met z’n tweeën leiden zij de kudde. (In grote kuddes kunnen de rollen ook verdeeld worden over meer dieren.)
Voorop loopt vaak de leidmerrie. Een oudere, wijze ervaren merrie die weet waar eten en drinken te vinden is. Op basis van haar kennis en kunde is ze de leidmerrie geworden, degene die de kudde leidt.
Dit hoeft ze niet af te dwingen. Ze neemt als het ware van nature deze taak op zich. De andere volgen haar omdat ze al ouder is en dus succes heeft gehad met haar strategieën. Ze heeft de aanvallen van roofdieren altijd kunnen ontwijken en zichzelf (en haar nakomelingen) in leven gehouden. Achteraan loopt de beschermhengst. Hij zorgt ervoor dat er geen paarden achterblijven of buiten de kudde vallen. Hij zorgt er ook voor dat eventuele aanvallers worden weggejaagd. Hij is beschermhengst omdat hij sterk en slim is. Hij heeft natuurlijk overwicht. Als hij teveel zou moeten vechten voor z’n plek, zou hij teveel energie verspillen aan onbenullige zaken. Hij is meer van de grote lijnen.
Als je goed oplet, hoeft hij maar een oor te bewegen en de anderen luisteren al naar hem.
Tijdens gevechten in de kudde zal hij, indien nodig, ook tussenbeide komen. Teveel rumoer kan alleen maar aandacht trekken van roofdieren, dus dat is niet gewenst. Ook dan zal hij niet onnodig veel geweld gebruiken. Dat kost teveel energie en is dus niet wenselijk.
Wat veel mensen met leiderschap verwarren in een kudde is dat ze denken dat degene die de meeste ‘herrie’ maken, de leider wel zal zijn. Nou nee dus. Vaak zijn dat wat jonge dieren die onderling de rangorde willen uitmaken.
Of als er een nieuw dier is bijgekomen om de nieuwe rangorde te bepalen. Of het is gewoon spelen onderling. Ook dat zijn voornamelijk jonge dieren, vaak hengsten.
De meest dominante is vaak niet de leider. De dominante dieren (of mensen…) zijn meestal niet zo prettig om mee om te gaan. Ze zijn vaak met zichzelf bezig en niet met het belang van de kudde (groep).
Kijk nog eens naar je team. Is de leidinggevende ook echt leider? Of is hij / zij dat in naam en is er eigenlijk nog een informele leider. Iemand die feitelijk het team aanstuurt al dan niet met goedkeuring van de teamleider. En wat voor gevolgen heeft dat? Werkt het team op deze manier goed of zijn er onderhuids zaken die niet zo lekker lopen?
Daar kan je iets aan doen. Door ervoor te zorgen dat de lijnen weer helder gaan lopen en de leidinggevende ook echt de leiding neemt. Op een manier die voor iedereen goed werkt.
Wil je meer weten over hoe je je eigen leiderschapskwaliteiten verder kan ontwikkelen? Neem dan contact met ons op of nog beter, schrijf je in voor het unieke trainingsweekend Natuurlijk Leiderschap.