Bij Farasi-Rafiki coachen we met paarden én hond. We zijn van mening dat deze combinatie veel toevoegt aan onze werkwijze. Onderstaande is gebaseerd op onze eigen ervaringen.
Waarom deze combinatie?
Allereerst de overeenkomsten tussen paard en hond. Zowel paard als hond leven in het hier en nu en ze hebben geen oordeel. Beiden spiegelen het gedrag van de coachee en met beiden kan je nieuw gedrag oefenen.
Dan de verschillen. Als eerste en duidelijkste verschil natuurlijk het formaat. Hoewel… Tedje en onze Mechelse Herder zijn bijna even groot en toch reageert men anders op de hond dan op de shetlander.
Verder zijn honden wat handelbaarder qua formaat en komen daardoor minder bedreigend over. Een hond past zich wat meer aan mensen aan en een paard gaat veel meer zijn eigen gang (mits hij daarvoor de gelegenheid krijgt natuurlijk).
De uitingen van paarden worden vaak als confronterender ervaren dan het gedrag van honden.
We merken dat er vaker en makkelijker fysiek contact is tussen hond en coachee. Onbewust wordt de hond geaaid en dat zorgt weer voor meer ontspanning.
Een paard maakt, alleen al door zijn verschijning, meer indruk op mensen. Zoals eerder gezegd, zelfs Tedje.
Een hond is makkelijker mee te nemen op locatie. Er zijn minder restricties en voorwaarden.
Paarden meenemen op locatie kan uiteraard wel als er de nodige voorzieningen zijn. Dit hebben we ook meermaals gedaan en is goed bevallen.
De combinatie.
We zetten de hond in bij de voor- en nagesprekken van een sessie. Dat doen we door alle 3 onze honden er gewoon bij te hebben. Op momenten dat het van toepassing is, komt Lara vanzelf naar de coachee toe. Hetzij om te troosten hetzij om te ondersteunen of ter ontspanning. Net als de paarden reageert ze op verandering in emotie van de coachee. De coachee hoeft zich daar niet altijd bewust van te zijn en wordt daar met behulp van Lara op gewezen. Wij reageren dan net als bij de paarden door het stellen van vragen om de coachee meer bewust te maken van de gevoelens die spelen.
Ook als de coachee zich misschien niet eens bewust is dat Lara even komt kijken, maken we hem/haar daarop opmerkzaam. Zouden we de signalen van Lara negeren dan wordt ze gestraft voor het feit dat ze haar ‘werk’ doet. Het gevolg kan zijn dat ze niet of met minder enthousiasme reageert op dingen.
Bovendien weten we dat ze niet voor niets reageert. Het kan zijn dat de coachee zich daar op dat moment nog niet bewust van is en daar op een later moment op terugkomt.
Als we dan naar de paarden gaan, laten deze hetzelfde zien. Misschien in een andere vorm door bijvoorbeeld weg te lopen of juist nadrukkelijk aanwezig te zijn.
We gaan altijd open een sessie in en beginnen dan als het ware opnieuw. Om te voorkomen dat we aannames doen of dingen gaan invullen.
Zowel de hond als het paard reageren op veranderingen in emotie of energie. Het is al een aantal keren voorgekomen dat ze reactie geven op fysieke zaken die spelen. Dat kan zijn van een net gezette tatoeage of een blessure. Op die plek op het lichaam is dan een verhoogde energie merkbaar en dat geven ze aan. Heel recent heb ik dat zelf ook nog meegemaakt met Lara. Ik was me er niet van bewust dat ik een grote blauwe plek had op mijn been maar zij stootte herhaaldelijk met haar neus tegen die plek. Eerst dacht ik nog, doe even niet zo irritant… Toen ik daarna toch maar even keek, zag ik inderdaad een blauwe plek. Hm, dus toch altijd maar even controleren.
Bij coachees vragen we dat dus altijd even na. Heb je toevallig (of niet) ergens last van?
Als zowel hond als paard dezelfde plek aanwijzen is er vrijwel altijd iets aan de hand.
Een sessie met de paarden is erg intensief en kan heel confronterend zijn. Dan is het fijn dat tijdens het nagesprek de honden erbij zijn. Zo kan de coachee, door met de honden bezig te zijn, de spanning en emotie laten afvloeien.
Na hele heftige sessies met de paarden, en dan hebben we het over issues als leven en dood, gaan we vaak wandelen met de honden. De combinatie van natuur (bos) en honden maakt dat de verwerking en acceptatie beter verloopt.
We zorgen ervoor dat zowel de paarden als de honden voldoende kunnen afreageren en gewoon hond danwel paard kunnen zijn. Dit doen we door de paarden in kuddeverband te houden en ze zelf laten kiezen of ze binnen of buiten willen zijn.
Onze roedel bestaat uit 3 honden waarvan Lara de coachhond is. Zij kan zich herstellen door te spelen en te rennen met Chaplin en Mickey.
De paarden en de honden hebben altijd de vrijheid om niet mee te doen.
Wil je meer weten over deze combinatie of het een keer zelf ervaren? Neem dan contact met ons op.