Onderstaand bericht is speciaal geschreven voor de Open Bedrijvendag Westerveld op 7 november 2015. Tijdens deze (zeer geslaagde) Open Bedrijvendag hadden we samen met Autobedrijf Van der Zweerde een stand.
Op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie: een autobedrijf samen met een coaching bedrijf.
Toch is het heel wat minder apart dan je zou verwachten.
Wat geldt voor het coachen met paarden: je doet het samen, geldt natuurlijk ook voor autorijden. Ok, een auto is een auto en geen levend wezen (hoewel sommige daar beslist anders over denken) maar ook dan moet je het samen met je auto zien te doen.
We hebben het niet over zomaar een auto maar over een LandRover. En de natuurlijke habitat van een LandRover is toch het terrein. Juist daar is ‘samenwerking’ tussen auto en mens heel belangrijk: waar ligt jouw grens en tot waar kan de auto… Aan de auto zal het niet liggen, het is de bestuurder die de juiste koers en snelheid moet aangeven en de grens van de auto moet weten (of proefondervindelijk ontdekken).
In het werken en coachen met paarden is het niet anders. Een paard is een paard en zal zich ook gedragen als paard. In dit geval is het de coachee samen met de coach (en het paard) die de richting en snelheid bepaalt.
En wat voor auto en bestuurder geldt, is natuurlijk ook van toepassing op medewerkers en het team en/of bedrijf waar ze werken.
Alleen door een goede samenwerking kan een team / bedrijf verder komen. Het team is dan meer dan de som van de individuen opgeteld.
Hoe bereik je dat dan? Een goede samenwerking? Niet door zomaar mensen bij elkaar te zetten en dan te denken dat ze wel een team gaan vormen. Dat lijkt aan de buitenkant wel zo: ze werken samen maar doen ze ook aan samenwerken?
Een team bestaat idealiter uit een aantal verschillende persoonlijkheden. Je hebt trekkers nodig, volgers en critici.
Hoe kom je erachter wie welke rol in een team heeft? Dit kun je allereerst vragen aan de teamleden zelf: de kans is dan groot dat de medewerkers niet weten wie welke rol heeft.
En wat kunnen wij daar aan bijdragen?
De opzet van Farasi-Rafiki is als volgt.
Bij het coachen van een team worden eerst de individuele werknemers apart gecoacht. Zodat in alle rust en vertrouwen gewerkt kan worden aan eventuele persoonlijke aandachtspunten.
Daarna is het team in het geheel aan de beurt. In de tussentijd krijgen de medewerkers een verslag met de aanbevelingen en eventuele oefeningen. Ook krijgen ze een opdracht mee die tijdens de teamdag zal worden besproken. De opdracht kan zijn: omschrijf welke rol jijzelf hebt in het team en hoe zien je collega’s jou en andersom natuurlijk. Verder is belangrijk om te bepalen ‘wat kom je brengen en wat kom je halen’.
Dit kan uiteraard alleen wanneer iedereen in het team zich veilig genoeg voelt om zich te uiten en kwetsbaar op te stellen.
Wanneer komt het paard dan in beeld?
Het paard wordt zowel bij de individuele sessies als de teamsessies ingezet. Hierdoor wordt er sneller resultaat verkregen en is er direct feedback op wat de medewerkers doen.
De invulling van de sessies wordt in overleg vastgesteld. Zo kan het zijn dat de teamsessie een wat luchtiger toon heeft dan de individuele sessies.
Ook na de teamdag wordt er een terugkoppeling gegeven met aanbevelingen.
Het blijkt dat een terugkomdag erg op prijs gesteld wordt. Wat is er verandert na de coaching, hoe gaan de dingen nu en ook wat kan er nog verbeterd worden.
We merken ook dat veel medewerkers het prettig vinden vrijelijk hun mening te kunnen geven en met relatieve buitenstaanders de gang van zaken binnen het bedrijf te bespreken. We zijn dan ook graag het klankbord voor zowel medewerkers als leidinggevenden.
Speciaal voor deze dag hebben we een pas de deux opgenomen met Moon en een LandRover 90. Klik hier voor het filmpje.