Toen we begonnen met het coachen met paarden, deden we dat vanuit onze eigen ervaringen met én de liefde voor paarden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we het welzijn van de paarden hoog in het vaandel hebben staan.
We vragen ons steeds weer af: wat voor invloed heeft het coachen op de paarden?
De volgende onderwerpen komen aan de orde: veiligheid, locatie, paard en emotie, welzijn van het paard.
Een sessie wordt meestal gehouden in een afgezette ring. Deze moet zodanig groot zijn dat het paard voldoende ruimte heeft om te kunnen reageren, bijvoorbeeld door weg te lopen, rollen e.d.
Tijdens een sessie ga je een aantal fases door. Al bij het eerste contact van de coachee met het paard krijg je informatie. Het paard reageert direct op de houding van een coachee. Een paard is een kuddedier en een prooidier. Daardoor is het voor het paard van levensbelang om zijn omgeving te checken of het wel veilig is. Een coachee die in de bak staat bij een paard maakt op dat moment deel uit van die omgeving. Het paard checkt dan ook of hij met die persoon een kudde wil aangaan en of die persoon wel ‘een geheel’ is. Zijn het gevoel en uitingen van de coachee wel in overeenstemming met elkaar.
Een paard reageert van nature op de kleinste wijzigingen in zijn omgeving en zal meteen reageren op een wijziging in het gedrag of emotie van een coachee. Hoe klein die verandering ook is.
Uiteraard staat tijdens de sessie de veiligheid voorop. Niet alleen van de coachee maar zeker ook van het paard.
Bij heftige ingehouden emoties kan een paard daar op reageren door het op een rennen te zetten (te vluchten) tijdens een sessie bij iemand die, oppervlakkig gezien, rustig en relaxed was. Hier houden we rekening mee door of het paard te wisselen voor een paard die daar beter mee om kan gaan of we werken eerst buiten de ring. Als de coachee erkent wat er speelt en daardoor verandert van gedrag, zal het paard hier ook op reageren en weer tot rust komen.
Het kan ook andersom: bij iemand die heel druk is in woord en gebaar maar wel in balans zal het paard rustig blijven. Gevoel en gedrag zijn immers congruent.
Door rekening te houden met het paard en zijn ‘emoties’ en zo nodig van paard te wisselen zorg je ervoor dat het veilig blijft voor paard en coachee. En dat het paard plezier blijft houden in het coachen.
De locatie is ook belangrijk. Het moet een prettige plek zijn. Het liefste zonder al te veel storende randzaken. Wat we zelf heel prettig vinden is dat de overige paarden tijdens een sessie in de nabijheid zijn en zodoende op afstand het coachende paard ondersteunen en soms ook mee coachen.
Na de sessie wordt het terugkerende paard door de kudde altijd aan een inspectie onderworpen. Afhankelijk van de impact van de sessie, lopen ze rustig gezamenlijk terug naar de voerplaats of wordt er eerst nog even uitgebreid stoom afgeblazen.
Aan het eind van de sessie vragen we de coachee altijd om heel bewust afscheid te nemen van het paard. Op deze manier kan het paard de coachee ‘loslaten’.
Vaak krijgen we vragen van mensen wat voor opleiding / training het paard moet hebben. Daar kunnen we heel kort over zijn: geen!
Het coachpaard moet wel aan een aantal eisen voldoen: hij mag geen trauma hebben, moet rustig en betrouwbaar zijn maar hoeft zeker geen doetje te zijn. Wij vinden het fijn dat we over verschillende paarden met ieder hun eigen kwaliteiten kunnen beschikken.
Tijdens de sessie is het paard gewoon paard. Een paard is altijd in het hier en nu. Hij reageert op wat hij op dat moment ervaart. Een paard oordeelt niet en accepteert dat wat er is.
Als coach heb je ook een belangrijke rol. Door te fungeren als ‘ anker’ van de kudde en er voor te zorgen dat er balans is en dat iedereen weet waar hij aan toe is, creëer je een veilige omgeving. Om te voorkomen dat het paard op de coach reageert, is het ook voor de coach belangrijk om eventuele zaken die spelen te erkennen en te parkeren. Zo zal het paard geen onduidelijke of dubbele signalen krijgen en geven. Hij kan zich nu richten op de coachee en zijn thema.
Hoewel het paard in het hier en nu leeft, heeft een paard wel een geheugen en leervermogen. Anders zou hij immers niet kunnen overleven in de natuur (veilig eten/drinken, welke gebieden e.d.). Om te voorkomen dat het coachen voor het paard een trucje wordt of dat het paard afgestompt raakt, zetten wij de paarden hooguit 1 sessie in. We kiezen de paarden ook uit op hun karakter passend bij de coachee en het thema waar aan gewerkt wordt. De coachee kan uiteraard zelf ook aangeven met welk paard of paarden hij of zij wil werken.
Onze ervaring is dat het ene paard zich zelf aanbiedt en de ander wat minder snel enthousiast is. Het is zaak om te voorkomen dat een paard overbelast wordt. Het welzijn van het paard gaat voor alles.
Het coachen heeft ook een emotionele impact op het paard. Daarom mogen de paarden naast het coachen gewoon paard zijn. We vinden het belangrijk dat ze 24 uur per dag lekker buiten kunnen lopen met soortgenoten en naar binnen kunnen als ze dat willen.
Een aantal paarden gebruiken we ook om (recreatief) te rijden en dan afwisselend in de bak of in het bos. Onze eigen voorkeur gaat uit naar het bos en daar zijn we dan ook het meeste te vinden.
Overigens willen niet alle paarden coachen en uiteraard respecteren we dat.
Maar, het coachen kan ook een oppepper zijn voor het welzijn van het paard. Zie ook het verhaal van Zoey. Hij is zichtbaar beter geworden door het coachen. Hij is minder in zichzelf teruggetrokken en heeft zich meer ontwikkeld.
Het coachen heeft zeker invloed op de paarden maar door er voor te zorgen dat de paarden
zich zo veel mogelijk als paard kunnen gedragen en veel afwisseling te geven in het werk en het paard een keuze te geven, kan het ook een bijdrage leveren aan het welzijn van een paard.