Naast de ‘gewone’ coachthema’s als persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, bieden we binnen FR ook begeleiding aan bij rouw- en verliesverwerking.
Rouw kan ontstaan na het verlies van een dierbare maar ook bij verlies van je baan, huisdier, huis of dromen die niet verwezenlijkt kunnen worden.
Bij rouw om een naaste kan je wel rekenen op begrip, bij verlies van je baan of huis is dat al minder. Bij het niet kunnen verwezenlijken van een droom krijg je misschien wel te horen dat het niet het einde is, er is nog zoveel mogelijk. Daardoor krijg je niet altijd de kans om te rouwen om datgene wat niet is of niet meer kan.
Er wordt te snel gezegd: kijk naar wat je nog wel kan of: als er een deur dicht gaat, gaat er een andere deur open. Al is dat zo, je kan er nog steeds veel verdriet om hebben. Het is belangrijk eerst je verdriet te verwerken van wat niet meer kan of mogelijk is.
Ik spreek uit eigen ervaring. Door een (niet direct zichtbare fysieke) beperking was het onmogelijk ooit mijn droombaan te kunnen uitoefenen. Daar ging mijn (jeugd)droom!
Dat vond ik heel erg en het heeft wel even geduurd voordat ik de voordelen inzag van een andere weg te bewandelen. Daar heb ik nu voordeel van. Ik geef niet snel op en weet altijd wel een weg te vinden om uiteindelijk toch mijn doel te bereiken.
Op zakelijk gebied is ons dat natuurlijk ook overkomen. Een hele mooie en langdurige samenwerking die dan uiteindelijk stopt of een opdracht die niet doorgaat. Dat doet best even pijn. We nemen dan eerst de tijd om te kijken of en wat we anders hadden kunnen of misschien wel moeten doen. Als het buiten onze macht ligt, is het makkelijker te accepteren. We hebben er immers geen invloed op. Ligt het wel binnen onze invloedssfeer, wel dan weten we wat de volgende keer anders kunnen doen!
Voor we zover waren, zijn er wel wat leermomenten geweest, zowel zakelijk als privé. Het heeft ons gemaakt waar we nu staan en vanuit onze ervaring kunnen we mensen ondersteunen in hun proces.
Rouwen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. In het algemeen is het zo dat rouw verschillende stadia heeft waar je door heen gaat. Grofweg zijn dat:
1. Ongeloof en paniek
2. Ontkenning
3. Weerstand: woede, angst
4. Aanvaarding, acceptatie
5. Betrokkenheid, in actie komen, experimenteren
6. Integratie en betekenis zoeken
Elke fase heeft zijn eigen kenmerken, de volgorde kan per persoon verschillen en er is geen vaste tijdsduur per fase. (naar Elisabeth Kubler-Ross die het rouwproces heeft onderzocht).
Onze ervaringen in onze eigen rouwprocessen hebben we meegenomen in onze begeleiding. We hebben zelf de verschillende manieren van steun van de paarden en honden mogen ervaren. Zo geven ze bijvoorbeeld aan wanneer het weer tijd wordt om een stapje verder te gaan. Ze nemen je stapje voor stapje mee zodat je uiteindelijk beter met je verdriet om kan gaan.
Het is niet de bedoeling om het verdriet of de teleurstelling weg te nemen. Het gevoel mag er zijn, het gaat erom hoe je er mee omgaat. Zowel verdriet als teleurstelling horen bij het leven.
Hier zien we de mensen die niet de tijd hebben genomen voor hun rouwproces en lopen daardoor vast in de dagelijkse praktijk. Te snel zijn ze weer overgegaan tot de orde van de dag. Ze hebben niet de tijd genomen of gekregen die ze nodig hebben. De omgeving vindt het bijvoorbeeld moeilijk om over bepaalde dingen te praten.
Bij het verlies van een naaste mag het nog wel een tijdje duren maar bij verlies van een baan, huis of vriendschap is dat vaak anders. Je krijgt ‘goedbedoelde’ adviezen of mensen gaan je mijden. Hierdoor loop je het risico over je eigen grenzen heen te gaan of kan je geïsoleerd raken.
En dan zijn er mensen die menen je te kunnen troosten door dingen te benoemen die, in hun ogen, veel erger zijn. Het mag duidelijk zijn dat je daar niemand mee helpt. Wat kan helpen is te bedenken dat zij ook hun best doen en gewoon niet weten hoe ze met jouw verdriet om moeten gaan. Ze voelen zich machteloos en willen toch iets doen.
Het maakt voor ons niet uit in welke fase van de rouw je zit als je bij ons aanklopt voor ondersteuning. Met behulp van de paarden en hond bekijken we hoe we je het beste kunnen helpen. We werken niet met een vast programma maar met een op maat gemaakt traject.
De natuur is hierbij heel belangrijk: dus wandelen met de honden of shetlander in het bos, coachsessies met de paarden bij ons aan huis of op het weiland en soms gewoon een keukentafelgesprek.
Ik heb heel veel gehad aan het wandelen met de honden of met de paarden het bos in. Je gedachten kunnen laten gaan en tegelijkertijd in de buitenlucht bezig zijn.
Het mooie is dat zowel honden als paarden reageren op je emoties zonder dat je ze hoeft uit te spreken. Ze zijn er voor je en accepteren je zoals je bent, zonder oordeel.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak over de mogelijkheden.